News

Studimi i fríkshëm për kòronavirusin, ja çfarë shkakton era e fortë (FOTO)

Një studim i fundit tregon se distancimi social prej 1.5 – 2 metra nuk bën efekt për korònavirusin në vendet me erë ku spërklat mund të arrijnë në 6 metra për 5 sekonda. Studiuesit shqyrtuan me kujdes rastet e transmetimit kur ka erë të fortë dhe të lehtë.

Aturoët nga Universiteti i Nicosia në Qipro donin të kuptonin nëse rregulli prej 2 metrash distancë i mbronte realisht njerëzit nga vírusi SARS-CoV-2. Eksperimenti i parë, i botuar “Physics of Fluids” u krye duke supozuar një temperaturë ambienti prej 20°C dhe lagështi 50%.

Ata zbuluan se 2 metra distancë rezulton efektiv për mbrojtjen e njerëzve vetëm në rast se nuk ka erë sepse pas 49 sekondash nga kolla, pikat nuk kalonin më shumë se një metër larg gojës.

Ndërsa në eksperimentin e dytë u vu re se sa më shumë erë të ketë, aq më shumë rritet rrezíku i ínfektimit. Në të vërtetë, spërklat përhapen gjashtë metra larg në vetëm 5 sekonda.Në eksperimentin e tretë që ishte era me intensitet nga 4 deri në 15 kilometra në orë, spërklat e dala nga goja arrinin gjashtë metra larg, në vetëm 1.6 sekonda.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:News