News

Studimi/ Fëmijët që flenë në mes të prindërve, janë më..

Nga Dr. William Sears

Duke këshilluar mijëra prindër dhe duke qenë vetë një i tillë për afro 40 vjet të punës si mjek, kur jam pyetur se ku duhet të flejë fëmija, unë thjesht përgjigjem: “Kudo që të gjithë anëtarët e familjes flenë më mirë.” Disa foshnja kanë nevojë për më shumë afërsi gjatë gjumit, gjatë muajve të parë; të tjerët më vonë, dhe ata mund të kalojnë nëpër fazën normale të ankthit gjatë ndarjes natën. Por, përveç faktit se njeriu fle aty ku ndihet më mirë, dhe ju si prindër keni nevojë për një natë të rehatshme gjithashtu dhe është jetike për prindërit që ju të ndihmoni fëmijën tuaj të zhvillojnë një rutinë të shëndetshme gjumi. Kjo është arsyeja pse unë sugjeroj për ndarjen e një mjedisi gjumi, kur bëhet në mënyrë të sigurtë, mund të jetë një përvojë e shëndetshme për nënën dhe fëmijën.

Edhe pse kjo praktikë është quajtur shpesh “dhomë e përbashkët”, unë e quaj atë “gjumë i përbashkët” dhe përcakton atë se si një nënë dhe foshnja e saj duke fjetur afër në mënyrë të mjaftueshme që nëna mund ta ketë të lehtë të arrijë që ta ushqejë me gji edhe pse jo në të njëjtin shtrat . Për sigurinë optimale, unë rekomandoj duke përdorur një “krevat bashkuar”, një bassinet që vendoset në mënyrë të sigurt në anën e krevatit të prindërve, duke lejuar nënën dhe fëmijën për të fjetur pranë njëri-tjetrit, por në sipërfaqe të ndara.

Ka shumë shumë polemika  lidhur me gjumin dhe fjetjen bashkë të fëmijës me prindërit gjatë viteve, dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) dhe Komisioni për Mbrotjen e Konsumatorit në SHBA (CPSC) këshillojnë prindërit që të mos e mbajnë fëmijën në të njëjtin shtrat pasi kjo krijon mundësinë e rrezikut të mbytjes së foshnjes. Megjithatë, edhe organizata si AAP që fuqimisht dekurajojnë shkëmbimin e krevatit miratojnë përdorimin e një “gjumi pranë e pranë”. Qëndrimi zyrtar i AAP-së është se vendi më i sigurt për fëmijën për të fjetur është në krevatin e tij apo bassinet në dhomën e prindërve, në afërsi të shtratit.

Mendimi im është se një  fjetje pranë e pranë është më e sigurt ende dhe më i rehatshëm për nënën kur do ta ushqejë me gji apo një përqafim të shkurtër qetësues, për aq kohë sa ju keni arritur të eliminoni çdo rrezik për fëmijën që mund të bjerë në mes të bassinet-it dhe krevatit.

Kur fëmija është pranë prindërve, ai qetësohet më shpejt nëse zgjohet natën nga uria apo të ftohtit dhe është vërtetuar se e bën gjumin më të thellë e më të gjatë. Unë e quaj këtë harmonia e natës.

Nevojat e natës së foshnjave plotësohen më shpejt nga të paturit e mamit aq afër. Unë them gjithashtu se këta fëmijë qajnë më pak, e cila ndihmon për të minimizuar madhështinë e hormoneve të stresit. Në katër dekadat e mia si pediatër, kam zbuluar se prindërit ndihen më afër me fëmijët e tyre. Për mua, duke fjetur afër fëmijës është me të vërtetë një ushtrim për njohjen sa më mirë të fëmijëve.

Në fund të fundit, ajo që është e rëndësishme është që ju të bëni më të mirën për fëmijën tuaj dhe çfarë e bën jetën më të lehtë për të dy ju dhe natyrisht, në qoftë se ju zgjidhni për të fjetur bashkë, duke e bërë sigurinë e foshnjës prioritetin tuaj të lartë kjo është e mjaftueshme që të gjithë të flini si një fëmijë./bebja.com/

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in:News